Strikkeopskrift: Heldragt til baby i uld

 

Heldragt i uld til baby (Foto:  Strikker.dk)

Heldragt i uld til baby (Foto: Strikker.dk)

Denne lækre heldragt er dejlig lun og oplagt at tage middagsluren i på kolde dage i barnevognen. Jeg håber, I kan lide den – og I er meget velkomne med feedback på kontakt@strikker.dk eller i kommentarfeltet herunder.

Den er strikket med striber i fire farver og en femte farve som rib-farve. Den er derfor oplagt at lave af restegarn.

Foto: Strikker.dk

Restegarnet. (Foto: Strikker.dk)

Det skal du vide:

Opskriften her er lavet i str. 74 (6 mdr.), og jeg har strikket i Cascade 220 på pind 5.

Strikkefastheden for 10×10 cm. er 19 masker og 28 pinde.

Sådan gør du:

Slå 50 masker op med rib-farven og strik rib med to masker ret, to masker vrang. Strik rib ca. 2,5 cm. (6 pinde).

Raglan:

Gør klar til raglanudtagning ved at dele de 50 masker op, så venstre forstykke har 8 masker, ærmet har 7 masker, ryggen 20 masker, det andet ærme 8 masker og det højre forstykke 7 masker. Sæt markører ind, så du nemt kan finde det sted, du skal tage ud.

Skift farve og strik de første 7 masker og begynd raglan ved at strikke en maske op før næste maske, strik næste maske og strik en maske op bagfra efter masken. Fortsæt nu med 6 masker og lav raglanudtagningen igen, etc.

(Foto: Strikker.dk)

Raglanudtagninger (Foto: Strikker.dk)

Skift farve på hver fjerde pind.

Fortsæt raglanudtagningerne til der er i alt 30 pinde på arbejdet – og arbejdet måler 11 cm. langs raglanudtagningen. Du stopper raglanudtagningen midt i en farve. Der er nu i alt 170 masker, fordelt med 22 masker på forstykke, 38 masker på hvert ærme og 50 masker i ryggen.

Kroppen:

På den næste pind strikker du de 22 masker frem til ærmet og sætter så ærmemaskerne (inkl. raglanmaskerne) på en hjælpetråd. Herefter fortsætter du strikken på ryggen og sætter det andet ærme på en hjælpetråd.

Nu har dit arbejde i alt 94 masker. Fortsæt nu med striber til arbejdet måler 27 cm. (68 pinde) fra under armen og ned.

Nu skal du strikke heldragten sammen til et stykke. For enden af pinden slår du seks masker op, så der i alt er 100 masker på pinden. Herefter fortsætter du rundt på rundpind.

Strik to omgange og herefter starter du udtagningen til buksebenene. Du tager en drejet ret ud på hver side af de seks midterste masker foran og bagpå dragten. Disse udtagninger laver du for hver anden omgang i alt fem gange.

På næste omgang lukker du de seks masker af både for og bag.

Bukseben:

Nu skal du i gang med at strikke buksebenene. Sæt de i alt 54 masker over på strømpepinde (str. 5) og strik i alt 17 cm. (44 pinde). På sidste omgang tages to masker ind ved at gøre følgende: Strik 1. pind på omgangen: 1 maske, 2 masker sammen og resten af pinden almindelig ret. På 4. pind: Strik til de sidste tre masker, 2 masker sammen og en maske. Nu har du i alt 52 masker på pindene.

Foto: Strikker.dk

Godt på vej med dragten (Foto: Strikker.dk)

Nu skifter du farve til ribfarven og starter med en omgang ret. Herefter strikker du rib, to ret, to vrang indtil ribben måler 6 cm. (16 pinde). Luk nu ribben på buksebenets forside af, i alt 26 masker. Fortsæt i rib yderligere 6 cm. (16 pinde) og luk af. Det ekstra ribstykke skal sys fast på bagsiden af ribben, så den kan foldes uden på ribben som en sok.

(Foto: Strikker.dk)

Det ekstra stykke rib strikkes fast, så den kan foldes ud over som en vante eller sok (Foto: Strikker.dk)

Rib foldet ud over (Foto: Strikker.dk)

Rib foldet ud over (Foto: Strikker.dk)

 

Strik nu det andet ben på samme måde.

Ærmer:

Fordel ærmets 38 masker på fire pinde og strik ærmerne på samme måde som buksebenene.

Strik i alt 13 cm. (32 pinde). På sidste omgang tages to masker på samme måde som ved buksebenet. Nu har du 36 masker. Skift herefter til rib-farven og strik en omgang ret, herefter rib i to ret, to vrang til ribben måler 6 cm. (16 pinde).

Luk ribben af på de 18 masker på indersiden af ærmet og fortsæt i rib 6 cm. (16 pinde) på ydersiden. Luk af.

Gentag det samme for det andet ærme.

Rib foran på dragten:

Du skal nu strikke rib foran på heldragten. Strik masker op langs åbningens venstre side først, hvis dragten er til en pige, og højre, hvis det er til en dreng. Strik ca. 2-3 masker på fire pinde. Jeg har strikket i alt 64 masker op på denne dragt.

Strik rib, to ret, to vrang, i alt 8 pinde, og luk af.

Her er ribben strikket op langs kanten af dragten. (Foto: Strikker.dk)

Her er ribben strikket op langs kanten af dragten. (Foto: Strikker.dk)

På den modsatte rib skal du strikke knaphuller. Fordel 6-7 knapper jævnt over ribstykket og strik knaphuller på fjerde pind ved at lukke to masker af og slå dem op igen på den næste pind. Fortsæt også her til der er i alt 8 pinde og luk af.

Montering:

Sæt knapper i dragten og sy dragten sammen mellem benene. Ribben på ben og arme syes fast ned langs ribben, så den til slut kan foldes ud over hænder eller fødder og lukke dragten af som vanter eller futter.

Hæft til slut alle løse ender.

God fornøjelse med dragten. Du er velkommen til at komme med kommentarer eller feedback herunder eller på kontakt@strikker.dk.