Teknikken her viser, hvordan du laver raglanærmer, når du strikker en trøje eller cardigan ud i et stykke. Raglan er når ærmets søm følger skulderlinjen fra hals til under armen.
Raglan-teknikken er en virkelig smuk og klassisk måde at strikke sit bærestykke på. Her laver du ærmets søm, så den følger skulderlinjen og går fra halsen og ned under armhulen.
Og med raglan er du så heldig, at du kan strikke din bluse eller cardigan oppefra og ned i et stykke. Når du strikker ud i ét, slipper for at skulle montere din bluse efterfølgende.
Sådan går du i gang
Raglan-udtagningerne starter helt oppe ved din halskant. Derfor skal du allerede på din første ret-pind rundt, efter du har afsluttet din halskant, begynde dine raglanudtagninger.
Hvis du følger en opskrift, vil det fremgå her, hvordan du fordeler maskerne til ærmer og ryg- og forstykke.
Det er vigtigt, at du sætter en maskemarkør, der hvor raglan-udtagningerne skal være. Det gør det nemmere at se, hvor du skal tage ud.
Klip et lille stykke garn i en kontrastfarve til dit strikketøj og sæt den rundt om den eller de masker, der udgør stolpen i din raglan. Det gør det væsentligt nemmere at se, hvor det er udtagningerne skal laves.
Du kan også købe særlige maskemarkører, men det lille trick om et farvet stykke garn virker fint.
Forskellige teknikker til raglan
Du kan lave udtagningerne til raglan på flere måder. I denne opskrift går jeg i dybden med den metode, hvor du samler en maske op mellem to masker og på den måde tager en maske ud på hver side af stolpen i raglanen.
Men du kan også lave udtagningerne ved at slå om pinden, altså sno garnet om pinden inden og efter stolpen og på den måde skabe to nye masker - en på hver side af stolpen. Denne raglan-udtagning skaber en mere let og luftig raglan, som på billedet herunder.
Når du laver raglan, kan du også variere udtrykket ved at lave enten en maske i stolpen eller flere. På billedet af den lyngfarvede bluse, er der kun en maske i stolpen, mens der i den grå cardigan er to. Kan du se forskellen?
Sådan gør du - billede for billede
Strik til det sted, hvor din raglan skal begynde. Raglan består af en udtagning, en eller flere masker, der udgør stolpen i raglanen, og endnu en udtagning.
Her tager du en maske ud mellem to masker fra forsiden af, som på billedet herunder.
Den maske strikker du som en retmaske. Herefter strikker du stolpen i raglanen.
Så tager du igen en maske ud. Tag denne gang fat i strengen mellem maskerne bagfra ved at stikke venstre pind ind under strengen bagfra.
Denne maske strikker du også ret.
Når du har strikket den anden udtagning ret, strikker du videre til næste raglanudtagning.
Raglan-udtagninger altid på hver anden pind
Du skal lave dine raglan-udtagninger på hver anden pind. Hvis du strikker frem og tilbage, for eksempel til en cardigan, så strikker du vrangsiden helt normalt hver gang, mens du laver dine raglan-udtagninger på retsiden.
Hvis du strikker rundt til en bluse, og derfor kun strikker ret, strikker du hver anden omgang med raglan-udtagninger og hver anden omgang almindelig ret hele vejen rundt.
Hvor kommer ordet raglan fra?
Og til sidst, hvis du ligesom jeg har undret dig over, hvor ordet raglan egentlig kommer fra, så er strikkemetoden ifølge Ordbog over det danske sprog fra general lord Raglan, som anførte den engelske hær i Krimkrigen i 1855.
Strikkeopskrifter med raglan-udtagninger
Opskriften på Heldragt til baby i uld er lavet med raglan-udtagninger.
Hvis du har spørgsmål, så send mig en mail på kontakt@strikker.dk.
Charlotte says
Virkelig fin beskrivelse.
Er det så i stolpen, man kan strikke forskellige mønstre, og så stadig tage ud til raglan på hver side
Jeg har nemlig haft svært ved at gennemskue, hvordan mønster OG udtagningerne laves samtidig.
Der findes nemlig så mange flotte varianter på nettet.
Katrine Rørby Madsen says
Hej Charlotte
Tak for det! Ja, det er typisk i stolpen, at man laver mønstre. Man kan også lave udtagningen i selve mønsteret, men så er der ikke nødvendigvis tale om raglanudtagninger.
De bedste hilsner
Katrine
Birgitte Bølkov says
Hej.
Det ser rigtig elegant ud med dine raglanudtagninger. Den metode skal jeg prøve, næste gang, jeg strikker en bluse eller trøje. Jeg har indtil nu brugt metoden med at tage løbende ud hver 6. maske med ca. 3 cm’s afstand. Men det er altid lidt spændende, hvordan bærestykket sidder, når jeg når ned til pullen 😂
Katrine Rørby Madsen says
Tusind tak, Birgitte. Dejligt at høre, at du vil prøve raglanudtagningerne af, selv om det runde bærestykke med løbende udtagninger nu også tit er rigtig flot.
De bedste hilsner
Katrine, Strikker.dk
Astrid says
Hej. Jeg skal i en opskrift lave raglan-udtagning i rib. Jeg skal i én runde lave i alt 8 udtagninger (raglan-udtagninger). I runden efter skal jeg fortsætte mit arbejde i rib. Hvordan undgår jeg, at min rib ikke passer ind med ribben ovenover? Pga. udtagningerne/de tilføjede masker, bevæger ribben sig jo hele tiden.
Martine Pedersen says
Hej!
Vil du altid tage ud, når du starter på ærmet? Eller kan man bruge de masker, der nu en gang er?
Tak for en super fin beskrivelse! Vældigt inspirerende!
Katrine Rørby Madsen says
Hej Martine
Hvis du bedømmer, at du har masker nok til ærmet kan du godt lade være med at tage ekstra masker ud til ærmet.
De bedste hilsner
Katrine, Strikker.dk
Kirsten Hauritz says
Tæller man stolpen med når man inddeler strikketøjet til ryg,forstykke og ærmer?
Mvh Kirsten