Du kan vaske din strikkede sweater både i hånden og i vaskemaskinen - eller i en kombination af de to. Her er min guide til, hvordan du vasker uld.
Måske kender du det med at blive lidt nervøs, når du skal vaske din yndlingssweater eller hjemmestrikkede cardigan.
For hvad nu hvis den kryber i vask eller bliver trukket mærkelig deform?
Min erfaring er, at det faktisk er ret let at vaske uld. Men der er selvfølgelig en række ting, man skal være opmærksom på, når man vasker sin uldsweater eller hjemmestrikkede sokker.
Vask ikke uld for tit - luft sweateren i stedet
For det første er det faktisk slet ikke nødvendigt at vaske uld særlig tit.
Uld er nemlig selvrensende. Så hvis der ikke er kommet deciderede pletter på uldtrøjen, kan en luftning udenfor i et par timer ofte være nok til at tage lugten i trøjen.
Især hvis der er frost i luften, er det rigtig godt at hænge sit uldtøj udenfor.
Vaskemaskine eller håndvask?
Hvis du har en nyere vaskemaskine med et uldprogram, vil jeg anbefale dig at vaske dit uldtøj i vaskemaskinen.
Fordelen ved vaskemaskinen er nemlig, at den holder temperaturen jævnt, og du undgår at hive for meget i tøjet, når du skal vaske og skylle det.
Nyere vaskemaskiners uldprogrammer vasker ulden ved at vugge tøjet frem og tilbage. Og skulle du bekymre om at starte vaskemaskinen bare for en enkelt uldtrøjes skyld, så kan du altså sagtens lægge andre ting i maskinen sammen med dit uldtøj. Du kan for eksempel sagtens vaske bomuldstøj sammen med uld, bare du gør det på uldprogrammet.
Vær dog opmærksom på, at uldvaskeprogrammer og uldvaskemiddel ikke vasker helt så rent som bomuldsprogrammer og almindeligt vaskemiddel, så nøjes derfor med at fylde op med det bomuldstøj, der kun er lettere beskidt og ikke behøver at blive vasket ved mere end 30 grader.
Brug altid uldvaskemiddel
Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, der er tilsat for at vaske tøjet ordentligt rent. Uld kan dog ikke tåle de enzymer, så derfor skal du altid vælge et uldvaskemiddel, når du skal vaske dit uldtøj.
Nogle enzymer i almindeligt vaskemiddel vil nemlig ødelægge ulden, så tøjet simpelthen bliver hurtigere slidt - og det er jo ikke meningen, når man har brugt lang tid på at strikke en trøje.
De fleste uldvaskemidler kan du bruge både til vask i hånden og til vask i vaskemaskine.
Mange uldvaskemidler indeholder lanolin, der er det fedt, som naturligt er i uld, og som hjælper med at holde ulden ren. Når man laver garn af uld, bliver det meste af lanolinen vasket ud, men det er fint at bruge et uldvaskemiddel med lanolin.
Sådan vasker du i hånden
Hvis du gerne vil vaske din strikkede bluse i hånden, kan du sagtens det. Det vigtige her er, at du er yderst forsigtig, så du ikke får hevet og trukket i din strikkede bluse eller sweater.
Du skal bruge en balje og noget uldvaskemiddel, gerne tilsat lanolin.
Du tager baljen og hælder en smule uldvaskemiddel i bunden af baljen. Nu fylder du cirka fire til fem liter lunkent vand oveni med en temperatur på max 30 grader og rører lidt rundt med din hånd, så du er sikker på, at uldvaskemidlet er fuldstændig opløst, før du lægger dit uldtøj ned i vandet.
Så er vandet klar til dit uldtøj. Pres forsigtigt din sweater, eller hvad du nu vasker, ned i vandet. Du må endelig ikke vride eller være for voldsom. Lad uldtøjet lægge i vandet i mindst 15 minutter.
Du kan både få uldvaskemiddel, der ikke skal skylles ud, og noget, der skal. Jeg kan klart anbefale at bruge uldvaskemiddel, der ikke behøver at blive skyllet ud af tøjet, da du på den måde undgår at skulle presse vand ud af det våde uldtøj.
Hvis uldvaskemidlet skal skylles ud, så hælder du forsigtigt vandet fra og presser forsigtigt overskydende vand ud af tøjet. Hæld nyt vand i til at skylle med. Her er det vigtigt, at temperaturen er konstant og max 30 grader.
Til sidst skal du centrifugere dit uldtøj i vaskemaskinen. Se mere om det i afsnittet 'Centrifuger altid uld' længere nede.
Vask ved konstant temperatur
Når du vasker - både i vaskemaskine og i hånden - er det vigtigt, at du bruger vand med en konstant temperatur, og ikke skifter mellem varmt og koldt vand, når du vasker og skyller uldtrøjen op.
Uld kan nemlig ikke lide store temperatursvingninger.
Jeg anbefaler, at du vasker din uld i lunkent vand - 20-30 grader.
Centrifugér altid uld
Man skulle tro, at uld ikke kan tåle at blive centrifugeret - men det kan det sagtens.
Faktisk er det en meget bedre måde at få vandet ud af ulden end ved at forsøge at presse det ud med hænderne.
Derfor skal du - lige meget om du vasker i vaskemaskine eller i hånden - centrifugere dit uldtøj i vaskemaskinen.
Du kan centrifugere din uld med så mange omdrejninger, du vil, men jeg plejer at centrifugere ved 800 omdrejninger i minuttet - det samme som min vaskemaskine gør på uldprogrammet.
Læg ulden til tørre - hæng den aldrig op
Når du er færdig med at centrifugere dit uldtøj, skal du brede det ud på et tørt håndklæde - enten på gulvet eller på et bord.
Det er vigtigt, at du ikke hænger uld, der er vådt op, da det bliver trukket langt af vægten fra vandet.
Vask altid nystrikket tøj
Selv om man siger, at man skal vaske sit uldtøj, så lidt som muligt, så er det alligevel altid en god idé at vaske sit nystrikkede tøj, inden du tager det i brug.
En vask får nemlig maskerne til at lægge sig rigtig pænt.
Rigtig god fornøjelse med din uldvask!
Charlotte Bech says
Kære Katrine,
Jeg har fulgt instrukserne med min nye sweater i uld der er strikket med løse masker og meget lækker. Blot skyllet den i koldt vand og bredt den ud bagefter til tørre. Men desværre er ærmerne nu blevet alt for lange. Hvordan redder jeg den?
På forhånd tak
MVH
Charlotte
Katrine Rørby Madsen says
Hej Charlotte
Jeg ville skylle den forsigtigt i lunkent vand igen, centrifugere den og brede den ud igen. Men sørg for ikke at hive i den, men tilpasse ærmer og længde, som du gerne vil have dem i tør tilstand. Det er vigtigt, at man er yderst forsigtig, så du ikke får hevet og trukket i din sweater.
Håber det lykkes.
De bedste hilsner
Katrine, Strikker.dk