Hvordan strikker man? Her er min guide til dig, der vil i gang med at strikke. Du lærer at slå masker op og strikke ret og vrang.
Drømmer du om at kunne strikke din egen sweater eller måske bare en karklud til at starte med? Men: Hvordan strikker man egentlig?
Her er min guide til at hjælpe dig i gang med at lære at strikke.
Jeg viser dig de grundlæggende værktøjer, når du skal i gang med at strikke - og når du har læst denne guide, vil du med det samme kunne strikke for eksempel en karklud, en genanvendelig vatrondel eller et halstørklæde.
Og med lidt mere øvelse - og flere guides - vil du inden længe også kunne kaste dig over din egen sweater eller vest.
Det er nemlig slet ikke så svært at lære at strikke. Og når du først kommer i gang, vil du opdage, at det også er virkelig skønt, fordi det både er nærmest meditativt, og du skaber noget selv, som du oven i købet kan tage på.
Hvilket garn skal du bruge?
Det første, du skal, er at få fat i noget garn og nogle strikkepinde.
Når du skal lære at strikke er det i princippet lige meget, hvilken type garn, du strikker med - men jeg vil alligevel anbefale et tykkere garn i 100 procent uld og nogle pinde i størrelse 4 til 6.
Årsagen er, at uldgarn er virkelig dejligt at have mellem hænderne, det glider ikke, og det er nemmere at strikke med tykkere garn end helt fint, tyndt garn.
Hvis du gerne med det samme vil kaste dig over for eksempel en karklud eller et halstørklæde, så kan du også sagtens vælge at købe det garn, der står i opskriften og øve dig med det.
Jeg anbefaler dog, at du altid laver en strikkeprøve - især som nybegynder er det en god idé.
Hvilke strikkepinde skal du bruge?
Du skal bruge nogle strikkepinde, der passer til den garntykkelse, du har valgt. Ofte står der på bandarolen (den papirstrimmel, der er rundt om garnet), hvilken pindestørrelse, du skal bruge for at strikke med garnet.
Ellers kan du prøve dig frem. Jo tykkere pinde, jo mere løs bliver det, du strikker. Jo tyndere, jo mere tæt og stramt bliver det.
Jeg anbefaler, at du starter med nogle pinde i størrelse 4 til 6, da det er en tykkelse, som er nemme at styre og passer til et lidt tykkere uldgarn.
Og så anbefaler jeg også, at du bruger en rundpind - også selv om du her i starten bare skal strikke frem og tilbage. Nu spørger du sikkert: Hvad er en rundpind?
En rundpind er en pind, som egentlig er lavet til at strikke rundt på. Det vil sige, at du kan strikke kroppen af en sweater ved at strikke rundt og rundt - i stedet for at strikke et forstykke og et rygstykke og sy dem sammen bagefter.
Men man kan også sagtens strikke frem og tilbage på rundpind i stedet for at bruge almindelige strikkepinde. Og det, synes jeg, er rigtig rart. Dels er det ikke lige så tungt at strikke på rundpind, da pindene er noget kortere, og du derfor ikke har et tungt strikketøj hængende ude for enden af de lange, almindelige strikkepinde. Det kan nemlig godt give ondt i skuldrene.
Dels, så har du altid begge pinde lige ved hånden - og når du er færdig med en pind, så taber du ikke pinden, hvis du giver slip på den.
Hvordan strikker man? Sådan kommer du i gang
Nu har du garn og strikkepinde på plads. Så nu skal du i gang med selve det at strikke. Eller det vil sige, først skal du slå masker op til dit strikketøj.
Sådan slår du masker op
For at komme i gang med at strikke, skal du slå masker op.
Du finder min guide til at slå masker op her, der fører dig igennem, hvordan man gør trin for trin med masser af billeder.
Eller du kan se min video, hvor jeg viser, hvordan du slår masker op, her:
Sådan strikker du ret
Når du har slået masker op, skal du lære at strikke ret. Ret, er den letteste metode til at strikke.
Du finder min guide til at strikke ret her.
Når du har lært at strikke ret, kan du faktisk allerede lave for eksempel denne karklud, fordi den er strikket kun med retmasker, der giver det rillede look. Du kan i øvrigt læse mere i min guide til retstrik her.
Sådan strikker du vrang
En anden strikketeknik, der er god at kunne, er vrang. Når du kan strikke vrang, kan du nemlig strikke glatstrik, ligesom du kan strikke rib, perlestrik og perlerib.
Find min guide til at lære at strikke vrang her.
Når du kan strikke ret og vrang kan du de mest gængse strikkemetoder og kan nu fint kaste dig over strikketøjet.
Rigtig god fornøjelse!
Gitte Black Tholstrup says
Hej tak fod gode guides.
Jeg har prøvet de rundpinde du også har på billederne, hvor man kan udskifte pindene. Men jeg oplever at garnet sætter sig fast i samlingerne. Har du et tip?
Katrine Rørby Madsen says
Hej Gitte
Beklager det sene svar. Ja, jeg oplevede faktisk også selv at pindene let går op i samlingerne, så garnet kan sætte sig fast. Så jeg har nu skiftet til et andet mærke.
De bedste hilsner
Katrine, Strikker.dk